Nu erbjuder vi våra kunder att handla från vår webbshop
Klicka här för att komma till Sverulls Webshop
Referenser
_DSC0244.JPG

Sverull hjälper BE-Group med automatiserad kedjesmörjning

Stålgrossistföretaget BE Group är ett ledande handels- och servicebolag som behandlar och lackerar stål- och aluminiumprofiler. De har tidigare haft problem med sin befintliga kedjesmörjning som inte fungerat och orsakat dem dyra kostnader för kedjehaveri och extra underhållsarbete. Med en automatiserad smörjlösning från SKF har Sverull hittat en lösning på BE Groups problem, som besparat dem både tid och pengar. 

BE Group tillverkar stål- och aluminiumprofiler som transporteras i produktionen via en kedja. Kedjan ser till att profilerna går igenom blästringsmaskinen, som även är tillbyggd för lackering av profilerna. BE Group har tidigare smörjt kedjan med hjälp av en tryckpatron som via en borste penslar ut oljan på kedjan. Men då dammpartiklar från färgen orsakade att penslarna bäckade ihop så medförde det att oljan tillslut hamnade på sidorna av kedjan istället.

-Tidigare hade vi en smörjlösning med borste nu har vi bytt till SKF Chainlube Kit, som är ett injektorsmörjsystem för kedjor. Innan lade sig smörjfettet enbart på ytan, men nu droppar kedjeoljan ner på kedjan i ett jämnt flöde. Den automatiska givaren känner av varje länk så droppen kommer endast på länken där det behövs, säger Ricky Segerholm, serviceansvarig på BE Group.

 

Förlängd livslängd på kedjan med SKF Chainlube Kit

SKF Chainlube Kit består av fyra stycken injektioner som sprayar in olja mellan länkar och rulle. Med injektioner istället för borstar slipper de problemet med att borstarna slutar fungera på grund av den dammiga miljön. Tack vare den exakta injektionen på varje länk och att kedjan enbart smörjs när den är i drift har de kunnat minska förbrukningen av smörjmedel avsevärt.

De har tidigare testat olika typer av lösningar men ingen har fungerat tillfredställande utan kedjan har fortsatt gå torr.

 -Tidigare har vi behövt byta kedjan, minst ett par gånger, då livslängden har förkortats. Kedjan gick ofta sönder och gick av. Det innebar dyra driftstopp för att göra manuellt byte av kedjan och för att göra översyn av smörjningen, berättar Ricky Segerholm.

Många fördelar

Med den nya lösningen, som är helt automatiserad så har företaget kunnat minska mantimmarna av underhållsservice av kedjan och istället kunnat prioritera andra insatser i underhållet.

- Tidigare hade vi ständigt översyn av smörjningen, nu räcker det med en översyn en gång i veckan, fortsätter han.

Andra fördelar som BE-Group har sett är att kedjan löper smidigare då kedjedriftens kvalité ökat. Det har också bidragit till att ryckningarna i maskinen har minskat och de har fått ett förbättrat lackeringsresultat. Reduceringen av ryck har också bidragit till att belastningarna på lagren även de har försvunnit.       

SKF Chainlube Kit är en bra lösning för oss. Vi är jättenöjda! Det har fungerat från dag ett. Sverull gjorde montaget av installationen och vi har fått bra instruktioner för framtiden. Samarbetet är bra. Vi får alltid bra återkoppling när vi kontaktar dem, avslutar Ricky Segerholm.