Handla dina produkter via vår webbshop
Klicka här
Aktuellt
hydro_maskin

Hydro tryggar produktionen med fjärrövervakning

På Hydro Extrusion AB:s  omsmältverk i Holsbybrunn tillverkar man aluminiumgöt i världsklass. När en affärskritisk maskin havererade kopplade man in Sverull som med hjälp av fjärrövervakning sett till att produktionen fått en helt  annan typ av förutsägbarhet.
– Det har öppnat upp något av en ny värld för oss, säger Daniel Einarsson, arbetsledare på Hydro.

Vid ett kundmöte hos Hydro såg Thomas Stark, Key Account Manager på Sverull, att man höll på att arbeta med den fläkt som transporterar bort rökgaser från smältugnen.
– Jag har jobbat med Hydro sedan 1996. I det här fallet känner jag kundens produktion så väl att jag direkt förstod att något var fel, men vi jobbar alltid på ett sätt som låter oss identifiera problem, analysera dem och sedan ta fram en lösning, berättar Thomas. 

Från vänster: Thomas Stark, Sverull, Christer Svahn, Daniel Einarsson och Gustav Bergh på Hydro.

Fläkten de arbetade på hindrar rökgaserna från att gå rakt ut i lokalen. En affärskritisk maskin för Hydro.
– Den havererade fullständigt och vår pro­duktion stannar utan den. När vi hade reno­verat den själva för andra gången insåg vi att vi kunde behöva hjälp från Sverull, säger Christer Svahn, processtekniker på Hydro och tillägger:
– Den måste fungera och det är oerhört kostsamt för oss om den inte gör det.

Uppkopplad maskin
I ett första skede balanserades fläkten upp för att få en jämnare gång. Ett problem var att fläkten skakade, något som både påverkade ljudnivån och fläktens skick. 
– Det hördes på den att det var obalans och det orsakade lagerhaveri, berättar Christer.

För att få en förutsägbarhet och bättre kontroll på maskinens skick beslutade man sig för att implementera fjärrövervakning  och kopplade upp maskinen mot SKF i Göteborg.
– Genom att analysera den datan kunde vi också hitta orsaken till haveriet och ta  fram ett åtgärdsförslag för motor och lager,  berättar Thomas.

En servicetekniker från Sverull monterade den nya lösningen.
– Vi gick från fettsmorda till oljesmorda lager, vilket innebar att vi fick bygga om fun­damenten som lagerhusen sitter på.

 

Omsmältverket i Holsbybrunn.

“Fått ett mervärde”
Idag fungerar fläkten problemfritt, något som märks av på flera vis.
– Maskinen vibrerar inte längre och vi slip­per den manuella smörjningen. I nästa steg så har vi nu koll på skicket, det ger oss en trygg­het att vi hela tiden kan se att allting fungerar. Vi har också sett processen som en utbildning för oss, säger Daniel och fortsätter:
– Utöver kontroll över maskinen har vi fått ett mervärde i form av kunskap i företaget som vi inte haft innan. Vi vet nu precis hur lagren fungerar och slits, vad som påverkar dem.

Christer berättar att man under processen också insett vikten av att använda bra grejer av hög kvalitet när man renoverar maskiner, annars är arbetet snart ogjort.
– Vi har lager hemma, men de kan ha legat här i många år och då ska de egentligen inte användas. Sverull har rotation på sina grejer och det är jättebra. Renoverar vi en maskin ska den vara “top of the line” efteråt.

Kontinuerliga teknikmöten
Gustav Bergh arbetar som underhållsmekaniker och teamledare på Hydro. Han berättar att Sverull arbetade metodiskt och professionellt hela vägen.
– De gjorde en riktig djupdykning och det var en väldigt lärorik process för oss att få insyn i. De kom med ett förslag och vi valde att gå direkt på lösningen som de hade anpassat efter hur vi jobbar.

Det här är Hydro 
Hydro är ett fullt integrerat aluminiumföretag med 35 000 anställda i 40 länder. Förutom produktion av primäraluminium, valsade och strängpressade produkter och återvinning utvinner Hydro även bauxit, förädlar aluminiumoxid och genererar energi.
På omsmältverket i Sjunnen återvinner man råvaran från den egna produktionen av aluminiumprofiler, tar tillvara på processkroten och tillverkar nya aluminiumstockar som går tillbaka till pressarna. Man köper även in ytterligare skrot från marknaden. Återvunnet material efterfrågas allt mer av kunderna som främst utgörs av ledande före-tag inom bil- och byggindustrin.